C++ компилатори

Тук ще намерите полезни уроци за начинаещи програмисти.
Отговори
Потребителски аватар

АВТОР НА ТЕМАТА
titulqra
Потребители
Потребители
Мнения: 155
Регистриран: 01 май 2018, 18:22

14 май 2018, 18:15

Всички C++ програми първоначално се запаметяват като обикновен текстов файл, но с разширение .cpp , така че можете да пишете своите C++ програми в обикновен текстов редактор, какъвто е Notepad в Windows или EMACS в Linux.

Преди да се изпълни една C++ програма компилаторът я превръща в байт код, който може да бъде разбран от компютъра. И накрая програмата бива превежда в машинно-четивен изпълним формат, т.е. .exe файл.

За да компилирате една програма можете да използвате компилатор с визуално интегрирана среда, с който бихте работили много лесно.

Ето най-добрите от копилаторите, които можете да използвате:
-Code Block – Може да бъде изтеглен от тук.
-Dev-C++ – според мен най-добрият компилатор. Може да бъде изтеглен от тук. Компилирането на програмите става с Ctrl+F9, а компилиране и стартиране само с F9. Поддържа български език и е с много удобен интрфейс.
-Borland C++ – Можете да го изтеглите от тук.

След като изтеглите някой от компилаторите по свой избор следва да го инсталирате. Инсталацията е много лесна и преминава по обичайните стъпки за инсталиране на програма.

Допълнително:
Друг начин за компилиране на вашите програми е да използвате GNU C++ компилатора за Windows – MinGW. Можете да го изтеглите от тук. След като го изтеглите, стартирайте файла и приемете предложеното подразбиращо се местоположение за инсталацията – C:MinGW.

След като вече сте го инсталирали следва да добавите поддиректорията C:MinGWbin към системната променлива Path. Ако използвате Windows XP отворете диалоговият прозорец Environment Variables като изберете System в Control Panel, изберете Advanced и натиснете бутона Environment Variables. Сега намерете промеливата Path и променете края на реда така че да включва и директорията C:MinGWbin.(Под Windows Vista не съм пробвал и не знам как става. Ако някой пробва и разбере може да пише във форума или в коментарите).

Сега за да изпробвате дали всичко е преминало успешно, в командният ред въведете c++ –help и вижте какво се случва. Би трябвало да видите комадните опции на компилатора. Ако не виждате подобен резултат пробвайте да рестартирате компютъра и опитайте отново. Ако не се получава не се мъчете, а изберете някои от компилаторите с графичен интерфейс или минете под Linux.
ABBC3_OFFTOPIC
Линк към оригиналната тема: http://uroci.net/urok/3241/C++-%D0%BA%D ... D0%B8.html
Изображение
Потребителски аватар

mi0
AMXX Скриптър
AMXX Скриптър
Мнения: 27
Регистриран: 03 авг 2018, 18:32
Ник в CS: mi0

11 авг 2018, 15:20

Значи първо - заглавието "C++ компиЛатори".
Второ - програмите който си дал, не са Компилатори, а са програми за едитване на текст...
Трето - то тва е сичко.... хД
Spoiler!
Виждам, че не си ти автор, но ще е хубаво да се поправи, за да не се бъркат хората.
Отговори

Върни се в “Системно Програмиране”

  • Информация
  • Кой е на линия

    Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост